Installatie National Mirror Committee (NMC) Nutritional Labelling

05 november 2020
Installatie National Mirror Committee (NMC) Nutritional Labelling

Op donderdag 5 november 2020 is de National Mirror Committee (NMC) Nutritional Labelling geïnstalleerd.  

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) participeert sedert juli 2019 in een Regionale Project Team (RPT) van CARICOM Regional Organisation for Standards and Quality (CROSQ) die zich buigt over de ontwikkeling van de CARICOM Standaard “Nutritional Labelling”.

Deze standaard voor “Nutritional Labelling” is bedoeld om de consument te begeleiden bij de keuze van levensmiddelen. De verstrekte voedingswaarde-informatie moet worden geselecteerd op basis van consistentie met voedingsaanbevelingen.

In het kader hiervan zijn er vertegenwoordigers namens Suriname afgevaardigd die participeren binnen deze Regionale Project Team. Echter is het van belang dat de vertegenwoordigers een Nationale positie presenteren die een weerspiegeling is van de relevante stakeholders.

Indachtig het bovenstaande heeft het SSB besloten om een National Mirror Committee (NMC) te installeren die een groter draagvlak heeft en die wel in samenspraak beslissingen kan maken voor Suriname. Deze NMC is ingesteld om de structuur van een Regionale /Internationale technische commissie te weerspiegelen, met de rol van het bepalen van de Nationale positie. Dat houdt in dat deze commissie het Regionaal Proces zal volgen en de Nationale Positie zal bepalen die door de uiteindelijke vertegenwoordigers gepresenteerd zal worden op Regionaal gebied.

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft conform haar bevoegdheden een NMC van deskundigen benoemd. De NMC ziet er als volgt uit: Dhr. Dave Rampersad (Rogom Group N.V./ R&D Rogom Farm N.V.) als voorzitter, Mw. Vanessa Hok (Poly Technic College Suriname) als onder voorzitter,  Mw. Anne Getrouw (Ministerie van Volksgezondheid/BOG), Dhr. Vikash Kanhai (Stg. Viskeuringsinstituut), Dhr. Laurenzo Tirtopawiro (Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA)), Mw. Farishna Woodly (De Molen MeelMaatschappij N.V.), Dhr. Rabin Soechit (Verening Surinaams Bedrijfsleven/ Rijstpak N.V.), Mw. Krystal Wong A Foe (N.V.VSH FOODS), Mw. Chanella Cha-A-Jong (N.V. VSH FOODS), Mw. A. Tjung - Agnie (Ministerie van Financien – Douane), Mw. Nadira Hellendoorn (Stichting Pluimvee Kwekerscollectief (PKS)) en Mw. Randjieta Patterson (Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur).

Als vertegenwoordiger voor Suriname in de Regionale Project Team is gekozen: Mw. Farishna Woodly van De Molen MeelMaatschappij N.V.

Na de uiteindelijke goedkeuring van deze standaard door de Council for Trade and Economic Development (COTED), zal de standaard regionaal worden vastgesteld door CROSQ. Na de totstandkoming van de standaard wordt ook verwacht dat die door het SSB zal worden geadopteerd als Nationale Standaard.    

Wij vragen u hierbij de stand van zaken omtrent deze standaard verder te volgen op onze website en Facebook pagina.

 

-EINDE BERICHT-

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Surinaams Standaarden Bureau (SSB).

Contactpersoon: dhr. Tanwir Hassankhan (Head of Standards Development). Per telefoon bereikbaar op 499928/29 of e-mail naar standards@ssb.sr.